Φεστιβάλ Αντιεξουσιαστικού βιβλίου 2015

naoX7QK

 

 

 

 

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην κατάληψη ευαγγελισμού εκτός από την θεατρική παράσταση ΕΞΟΡΙΑ, η οποία θα γίνει στο θεατρικό σταθμό.

Η κατάληψη θα είναι ανοιχτή πριν από τις εκδηλώσεις – βιβλιοπαρουσιάσεις για γνωριμία με το χώρο και την έκθεση βιβλίου.

Η έκθεση βιβλίου γίνεται από την ομάδα βιβλιοπωλείου της κατάληψης και θα υπάρχει για όλες τις μέρες του φεστιβάλ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :


ΠΕΜΠΤΗ 12/11 στις 18:00
Παρουσίαση περιοδικού: Κοινωνικός αναρχισμός #4
ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
από τα μέλη της συνταντικής ομάδας

Η διατύπωση μιας σύγχρονης θεωρίας για το κράτος είναι επιτακτικής σημασίας. Μια τέτοια δουλειά ασφαλώς δεν είναι εύκολη, και τις απαντήσεις δεν μπορεί να τις δώσει μια πολιτική επιθεώρηση αλλά μόνο ένα ζωντανό κίνημα. Στο παρόν τεύχος αποφασίσαμε να θέσουμε τα ερωτήματα, να γενεαλογίσουμε την αντίσταση απέναντι στον Νόμο, καθώς και τις παραδοσιακές αντικρατικές θέσεις, να ανιχνεύσουμε τις ιστορικές και ανθρωπολογικές ρίζες της εμφάνισης των θεσμών διαχωρισμένης εξουσίας, να παρουσιάσουμε παραδείγματα εναλλακτικής οργάνωσης απ’ όλο τον κόσμο, να ανοίξουμε διάλογο με απόψεις που προτείνουν άλλες στρατηγικές – ακόμα και ξένες προς τις δικές μας.
Γράφουμε για να ανοίξουμε τα ερωτήματα, για να προκαλέσουμε τη συζήτηση. Όχι για να περιχαρακώσουμε τις παγιωμένες μας απόψεις. Άλλωστε οι δικές μας αλήθειες, εν αντιθέσει με όλα τα στρατηγήματα της κυριαρχίας, βρίσκουν το νόημά τους μέσα από τη συνεχή τους τριβή με όλες τις όψεις του πραγματικού.

https://koursal.wordpress.com/2015/06/16/παρουσίαση-κοινωνικός-αναρχισμός-4-τ/

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/11 στις 20:00 στο θεατρικό σταθμό

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ : ΕΞΟΡΙΑ του Παύλου Μάτεσι
από την θεατρική ομάδα ΟΥΚ ΝΟΥΚ

Ένας άνδρας και μια γυναίκα από το στρατόπεδο των ηττημένων του Εμφυλίου, ζουν «εξόριστοι» στις αναμνήσεις τους, κάπου στην Αθήνα.
Στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις δοκιμασίες που υπέστησαν οι ίδιοι τα έχουν αποκόψει από το παρελθόν, εγκλωβίζοντας τα σ’ ένα διαρκές παρόν.
Μέχρι που η έλευση ενός νεαρού βάζει ξανά το χρόνο σε κίνηση, οδηγώντας τον στο τραγικό του τέλος.

Ο Παύλος Μάτεσις δομεί μια σύγχρονη τραγωδία, μεταμφιέζοντας το μοιραίο με το ένδυμα του τυχαίου. Μια τραγωδία όχι του προσώπου, αλλά μιας ανέλπιδης κοινωνίας στην οποία -ως απόπειρα επαναφοράς της διαταραγμένης ισορροπίας- μοιραία επέρχεται η Νέμεση. Μέσα από τις αμφισημίες και τις αντιφάσεις του παρελθόντος μιας γυναίκας, αφηγείται τη συλλογική δοκιμασία των ανθρώπων που βίωσαν την οδύνη της καταδίωξης μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Η Εξορία δεν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο, αλλά στη μνήμη ενός συλλογικού βιώματος. Υπενθυμίζοντας ότι «ο αγώνας ενάντια στη λήθη, είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία». Την όποια εξουσία.

Tαυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Μαριλένα Κατρανίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Λιάτσου
Σκηνικά – κοστούμια: Ανθούλα Μπουρνά, Δημήτρης Γρηγορόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Μαυράκης
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου
Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Έλενα Βισέρη, Ειρήνη Κυριακού, Πέτρος Παπαζήσης, Γιώργος Σοφικίτης
Λήψη- Επιμέλεια Βίντεο: Αλέξανδρος Κοτσώνης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιώργος Κουτσαλιάρης, Κατερίνα Χαραλαμπίδου, Μιχάλης Γκατζόγιας, Νιόβη Κίτσιου, Όλγα Παπαδημητρίου
Γραφιστική επιμέλεια: Oblique Orbit

http://ouknouk.weebly.com/portfolio.html

Θα ακολουθήσει καφενείο στην κατάληψη ευαγγελισμού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/11 στις 20:00
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ
Η ανθρώπινη φύση στον κλασικό αναρχισμό και η μετα-αναρχική ένσταση.
από τον συγγραφέα Κ. Γαλανόπουλο

Μια κλασική κριτική που γίνεται στην αναρχική αντίληψη είναι εκείνη που εστιάζει σε μια πρωταρχική αγαθή προδιάθεση των ανθρώπων. Ότι οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους καλοί και αγαθοί και οι θεσμοί και οι φορείς της εξουσίας είναι αυτοί που τους αλλοτριώνουν και τους αναγκάζουν να παρεκτρέπονται από τις φυσικές τους κλίσεις.
Αυτή η κριτική δεν καταγράφεται μόνο από τους υπέρμαχους της διαχωρισμένης εξουσίας, του κράτους και της γενικευμένης αντιπροσώπευσης, από εκείνους δηλαδή που, είτε πατούν σε ένα προοδευτικό έδαφος είτε όχι, υιοθετούν παρόλα αυτά μια χομπσιανή επιχειρηματολογία για να δικαιολογήσουν την υιοθέτηση “αναγκαίων κακών” στη θεσμιστική ιστορία της ανθρωπότητας.
Καταγράφεται και από τους μεταδομιστές και τους μετα-αναρχικούς, όπως έχει φανεί στο βιβλίο που έχουμε εκδώσει, Εισαγωγή στον μετα-αναρχισμό, δίνοντας το έναυσμα στο συγγραφέα του ανά χείρας βιβλίου να περιηγηθεί στην ιστορία των εκφραστών του αναρχισμού προκειμένου να δείξει αν κάτι τέτοιο ισχύει ή αν είναι μια υπερβολικά απαισιόδοξη κριτική προσέγγιση του αναρχισμού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)]Μια κλασική κριτική που γίνεται στην αναρχική αντίληψη είναι εκείνη που εστιάζει σε μια πρωταρχική αγαθή προδιάθεση των ανθρώπων. Ότι οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους καλοί και αγαθοί και οι θεσμοί και οι φορείς της εξουσίας είναι αυτοί που τους αλλοτριώνουν και τους αναγκάζουν να παρεκτρέπονται από τις φυσικές τους κλίσεις.
Αυτή η κριτική δεν καταγράφεται μόνο από τους υπέρμαχους της διαχωρισμένης εξουσίας, του κράτους και της γενικευμένης αντιπροσώπευσης, από εκείνους δηλαδή που, είτε πατούν σε ένα προοδευτικό έδαφος είτε όχι, υιοθετούν παρόλα αυτά μια χομπσιανή επιχειρηματολογία για να δικαιολογήσουν την υιοθέτηση “αναγκαίων κακών” στη θεσμιστική ιστορία της ανθρωπότητας.
Καταγράφεται και από τους μεταδομιστές και τους μετα-αναρχικούς, όπως έχει φανεί στο βιβλίο που έχουμε εκδώσει, Εισαγωγή στον μετα-αναρχισμό, δίνοντας το έναυσμα στο συγγραφέα του ανά χείρας βιβλίου να περιηγηθεί στην ιστορία των εκφραστών του αναρχισμού προκειμένου να δείξει αν κάτι τέτοιο ισχύει ή αν είναι μια υπερβολικά απαισιόδοξη κριτική προσέγγιση του αναρχισμού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

http://stasei.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html

Θα ακολουθήσει καφενείο στην κατάληψη ευαγγελισμού

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/11 στις 18:00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του περιοδικού ΚΟΜΠΡΕΣΕΡ #6
-Για την πόλη και την κατοικία.
και ΕΚΔΗΛΩΣΗ ME ΘΕΜΑ
Η εργατική τάξη και το σπίτι: αποκλεισμός και ενσωμάτωση μέσω της πρόσβασης στην κατοικία στην Ελλάδα.

από τα μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού

http://kompreser.espivblogs.net/

 

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.