Ρέθυμνο: Πορεία-διαμαρτυρίας ενάντια στις Β.Α.Π.Ε. (Τετάρτη 15 Οκτωβρίου)

poreia_enantia_stis_vape_ag_vasileios

 

Τα χωριά του δήμου Αγίου Βασιλείου (Ρεθύμνου Κρήτης) αντιστέκονται στις ανεμογεννήτριες. Στη λαϊκή συνέλευση κατοίκων των χωριών του Αγίου Βασιλείου που έγινε στα Σελλιά, την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, με συμμετοχή και της συντονιστικής ομάδας Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ, αποφασίσαμε:

1.Να συμμετάσχουμε σε συνεργασία με όλους τους Κρητικούς στην προσφυγή στο ΣΤΕ, για ακύρωση της άδειας του υβριδικού- αντλησιοταμιευτικού τέρατος της θυγατρικής της EDF, και η συμμετοχή μας να είναι πάνδημος.

2.Να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας καθώς η εταιρεία προχωρά ήδη σε μετρήσεις στα χιλιάδες στρέμματα κτηνοτροφικής και αγροτικής γης που της παραχωρούνται από το κράτος μέσω δασικών χαρακτηρισμών.

(Το τμήμα του έργου που αφορά τον νομό μας περιλαμβάνει την εγκατάσταση 47 ανεμογεννητριών στο βουνό Τσιλίβδικα, πάνω από το φαράγγι του Κοτσυφού, και 11 ανεμογεννητριών στην Λαμπινή. Η βάση-πλατεία ανέγερσης για κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει διαστάσεις 30×40μ. ενώ πολλά χιλιόμετρα δρόμων θα διανοιχθούν εντός του χώρου εγκατάστασης των ανεμογεννητριών)

Αποφασίσαμε να οργανώσουμε μηχανοκίνητη πορεία- διαδήλωση στο Ρέθυμνο, στις 15 Οκτωβρίου, με κατάληξη στην αντιπεριφέρεια για να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών που θα μετατρέψουν τον τόπο μας σε νεκρή βιομηχανική περιοχή. Η αλλοίωση του ιδιαίτερα όμορφου τοπίου θα είναι μη αναστρέψιμη.
Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Δεν δεχόμαστε την υποβάθμιση στην ποιότητας της ζωής
μας και το πλήγμα στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες που είναι κυρίως αγροτοκτηνοτροφικές και τουριστικές.
Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο.Θα ματαιώσουμε τα σχέδια τους να καταστρέψουν και να αχρηστέψουν τα όμορφα και ηρωικά βουνά μαςγεμίζοντάς τα παλιοσίδερα.

Παρά την χρυσοπληρωμένη προπαγάνδα των αιολικών εταιρειών, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η ενέργεια που παράγεται από ανεμογεννήτριες εξαρτάται από το αν και πόσο φυσάει, ενώ τα συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει ισορροπία, κάθε στιγμή, ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση αλλιώς καταρρέουν (black out). Οι ανεμογεννήτριες από μόνες τους δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα χωριό. Ετσι, τα εργοστάσια που καίνε συμβατικά καύσιμα συνεχίζουν, υποχρεωτικά, να λειτουργούν προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραγωγή συνεχόμενης σταθερής ενέργειας για κάθε στιγμή που την χρειαζόμαστε.

Όπως δείχνουν οι στατιστικές, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν μειώθηκαν καθόλου σε χώρες με πολλά αιολικά, ωστόσο οι αιολικές εταιρείες και τα τσιράκια τους υποστηρίζουν ότι θα σωθεί ο πλανήτης αν καταληφθούν όλα τα βουνά από ανεμογεννήτριες!

Οι αιολικές εταιρίες έχουν κάθε λόγο να γεμίσουν τα βουνά μας ανεμογεννήτριες. Αποκόμιζουν τεράστια κέρδη από την υποχρεωτική επιδότηση των ΑΠΕ με χρήματα δικά μας (μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων, ΕΤΜΕΑΡ,ΝΕΡΙΤ κλπ) και την υποχρέωση της ΔΕΗ, βάσει νόμου, να αγοράζει πανάκριβα το όποιο ρεύμα παράγουν μετακυλώντας το κόστος στον καταναλωτή.
Για το καλό μας δήθεν, οι αιολικές εταιρείες οικειοποιούνται δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις μέσω ανεξέλεγκτων δασικών χαρακτηρισμών και βάζουν χέρι στην διαχείριση των νερών μας- υπόγειων και επιφανειακών- μέσω της κατασκευής αντλησιοταμιευτήρων και της εκμετάλλευσης φραγμάτων για αντλησιοταμίευση. Κερδίζουν αυτές,καταστρέφοντας τον τόπο και τις ζωές μας.

Καλούμε όλους τους Ρεθεμνιώτες , όλους τους Κρητικούς να συνταχθούν μαζί μας, στον αγώνα για την προάσπιση της γης και των νερών μας. Καλούμε όλους στην μηχανοκίνητη πορεία και στη διαδήλωση που θα γίνουν στο Ρέθυμνο την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ:
10.30 Τρία Μοναστήρια (μηχανοκίνητη πορεία)
11,00 Δημαρχείο Ρεθύμνου (πεζή πορεία προς την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου)
(Η μηχανοκίνητη πορεία θα συναντηθεί στο δημαρχείο με την πεζή και θα πορευτούν μαζί)

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.