Συνέλευση αναρχικών/αντιεξουσιαστών Ηρακλείου – κείμενο για τη δολοφονία του Π. Φύσσα

10606057_560178674105315_3040042630684827151_n

Να τσακίσουμε τον φασισμό και ότι τον γεννάει

Στις 18/9/2013 ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται στο Κερατσίνι από νεοναζί της Χρυσής Αυγής μπροστά στο παθητικό βλέμμα των μπάτσων. Σε αντίθεση με κάποιους, εμείς δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Η δολοφονία του Φύσσα δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά η κορύφωση της φασιστικής, αντικοινωνικής δράσης της ΧΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με την ανοχή-συνεργασία της εκάστοτε κυβέρνησης και των κατασταλτικών της μηχανισμών. Ας μην ξεχνάμε τη δολοφονία του μετανάστη Σεχζάντ Λουκμάν τον Ιανουάριο του 2013 από χρυσαυγίτες, τις δολοφονικές επιθέσεις φασιστών σε φοιτητές και αγωνιστές, τις επιθέσεις σε αυτο-οργανωμένους χώρους υπό την κάλυψη της αστυνομίας.

Ήδη από την είσοδο της ΧΑ στη βουλή, η κυβερνητική ατζέντα έγινε επίσημα ακροδεξιά: στοχοποίηση των μεταναστών, επίθεση σε καταλήψεις και κοινωνικούς χώρους, βασανιστήρια αντιφασιστών μέσα στη ΓΑΔΑ, άγρια καταστολή των πορειών, ξύλο και χημικά σε εργατικές κινητοποιήσεις, φυλακές υψίστης ασφαλείας. Από αυτό το όργιο καταστολής και ασυδοσίας, δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά ο επικοινωνιακός βραχίονας του συστήματος, τα ΜΜΕ: lifestyle ρεπορτάζ για τη προσωπική ζωή των νεοναζί, εξωραϊσμός του προφίλ τους με συνεντεύξεις και δημόσιους χαριεντισμούς, αφιερώματα στο ‘’κοινωνικό’’ έργο της ΧΑ κλπ. Όλο το αστικό δημοσιογραφικό μπλοκ, φιλελεύθεροι και λαϊκοί δεξιοί, από τον Ευαγγελάτο και τον Τριανταφυλλόπουλο μέχρι τον Θέμο και τον Τράγκα, φρόντισαν να θέσουν τη ΧΑ στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας και να την μετατρέψουν σε αυτό που είναι τώρα: ένα θεαματικό εκλογικό κατασκεύασμα του συστήματος.

Μετά τη δολοφονία Φύσσα, η κυβέρνηση έρχεται σε δύσκολή θέση. Το 2012-2013 αποτέλεσε μια χρονιά άριστης συνεργασίας μεταξύ ΧΑ, κυβέρνησης και κεφαλαίου. Η ΧΑ απέδειξε επάξια ότι ξέρει καλά να στέκεται σούζα στα αφεντικά της: καταδικάζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (10/12), στηρίζει τη φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών (11/12), καταψηφίζει την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ (12/12) κ.α. Μέσα σε κλίμα πανικού λοιπόν, στήνεται ένα δικαστικό θέατρο με διώξεις και προφυλακίσεις χρυσαυγιτών, σε μια προσπάθεια της ΝΔ να κάνει κατανοητό στη ΧΑ ότι αυτή τη φορά ξεπέρασε τα όρια.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι φυλακίσεις των νεοναζί δεν είναι παρά ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσα στο αστικό πολιτικό μπλοκ. Ένα τράβηγμα αυτιού στα αγαπημένα παιδιά του συστήματος˙  το επιβεβαιώνει άλλωστε και η υπόθεση Μπαλτάκου. Χρυσή Αυγή, κεφάλαιο και κυβέρνηση είναι μια μεγάλη οικογένεια. Ένα λοιπόν είναι σίγουρο, ότι ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με φυλακίσεις, γιατί πολύ απλά δεν είναι ένα σύνολο προσώπων αλλά ενδογενές κομμάτι του καπιταλισμού˙ αναπαράγεται από το ίδιο το σύστημα και εκκολάπτεται στη ζεστή αγκαλιά του κεφαλαίου˙ ‘’βρίσκει’’ λοιπόν κάθε φορά τα κατάλληλα πρόσωπα αρκεί το σύστημα να δουλεύει, αρκεί ο κοινωνικός κανιβαλισμός να αναπαράγεται.

Ο φασισμός δεν μπορεί να ηττηθεί θεσμικά από πολιτικές δυνάμεις που τον κρατάνε ως κατασταλτικό μπαλαντέρ σε περιόδους κοινωνικού αναβρασμού. Ο φασισμός νικιέται από εμάς, από όσους δηλαδή βρίσκονται στο στόχαστρό του: από τους εργάτες, τους άνεργους, τους φοιτητές, τους μετανάστες, τους κοινωνικούς αγωνιστές, τους αντιφασίστες. Από όσους βιώνουν καθημερινά, τον φασισμό σε όλα του τα πρόσωπα, από το αφεντικό και τον προϊστάμενο μέχρι τον μπάτσο και τον νεοναζί˙ από όσους παλεύουν καθημερινά για τη συνείδηση και τη μνήμη, στην εποχή της λήθης και της ανοχής. Η αντιφασιστική δράση ή θα είναι μαχητική κι επαναστατική ή δεν θα είναι τίποτα.

 

  • ΠΡΟΒΟΛΗ του ντοκιμαντέρ ‘’Κυνηγοί φασιστών’’

Τετάρτη 18/9, ώρα 21:00, Πάρκο Ξενία

  • ΠΟΡΕΙΑ

Πέμπτη 18/9, ώρα 18:30, Πλατεία Ελευθερίας

 

ΤΑΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

circle_a3

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.