ΕΠΑΜ Ηρακλείου: λαϊκισμός, ρατσισμός, συνωμοσιολογία

 

kazakis_0

Ο  Δ. Καζάκης, ιδρυτής και γενικός γραμματέας του ΕΠΑΜ, προήλθε από τη ΣΠΙΘΑ του Μίκη Θεοδωράκη, από κοινού με τον γυρολόγο Κ. Ζουράρι (Πυρίκαυστος Ελλάδα, ΑΝΕΛ) και άλλους εθνικόφρονες που φαντασιώνονται ότι συμμετέχουν στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ή στο Συνέδριο του Λιβάνου. Ήταν λοιπόν εξ αρχής εύκολο να φανταστεί κανείς τον βίο και την πολιτεία των ανθρώπων που θα προσέλκυε το ΕΠΑΜ και κατά συνέπεια, ήταν εύλογο να περιμένουμε ότι κάποια στιγμή, πίσω από το προσωπείο του λαϊκιστικού πατριωτικού ακτιβισμού, θα αποκαλυπτόταν το πραγματικό ρατσιστικό υπόστρωμα του πολιτικού δυναμικού του κόμματος.

Ο λόγος για τον Εμ.Ψ., στέλεχος του ΕΠΑΜ στη Μεσσαρά, ο οποίος με μια προβοκάτσια χρυσαυγίτικης αύρας, οδήγησε το δημοτικό συμβούλιο Γόρτυνας να βγάλει στα μέσα Μάρτη, απόφαση με την οποία δεν θα δεχτεί την εγκατάσταση μεταναστών στη περιοχή του (αν και τέτοιο ζήτημα δεν τέθηκε ποτέ).

Διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενο ενός εγγράφου του ΑΤ Πύργου προς τον Δήμο Γόρτυνας, ο εν λόγω ‘’αγωνιστής’’, μοίρασε στις 8 Μάρτη, κείμενο με το οποίο παραπληροφορούσε τους κατοίκους  της περιοχής, μέσα από ένα παραλήρημα συνωμοσιολογιών και ψεμάτων. Συγκεκριμένα, το κείμενο έκανε αναφορά σε παράνομους αλλοδαπούς κακοποιούς και φανατικούς ισλαμιστές από 70 χώρες (!), που υποτίθεται ότι θα δεχόταν ο Δήμος Γόρτυνας, στα πλαίσια μάλιστα ‘’της προσπάθειας εξισλαμισμού’’ της Ελλάδας.

‘’Μας ετοιμάζουν (να φιλοξενήσουμε) όλα τα κακοποιά από 70 χώρες παράνομα εισελθόντα στη χώρα μας αλλοδαπά άτομα, στα πλαίσια της προσπάθειας εξισλαμισμού της χώρας μας μέσο του εποικισμού που συντελείτε παράνομα ανά την Ελλάδα. […] στα βόρια του νομού Ηρακλείου στην ΣΕΑΠ και στην πρώην αμερικανική βάση Γουβών θα πάνε τα γυναικόπαιδα και τους (καλούς) (πρόσφυγες) […] οι δήμοι λοιπόν, τα χωριά της ενδοχώρας της Μεσσαράς σύμφωνα με πληροφορίες μας διαλέχτηκαν για να σηκώσουν το βάρος των κακοποιών και φανατικών ισλαμιστών.’’ (αυτούσιο απόσπασμα από το κείμενο)

Το παραπάνω κείμενο –το οποίο υπάρχει ενυπόγραφο στο διαδίκτυο- είχε σαν αποτέλεσμα, μια ομάδα κατοίκων της περιοχής να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του συμβουλίου και να πιέσει για την εν λόγω απόφαση, ενώ το ΕΠΑΜ δεν μπήκε καν στον κόπο να καταδικάσει ή έστω να κρατήσει αποστάσεις από το συγκεκριμένο μέλος του, ακόμα και μεθεορτής. Ξέρουμε βέβαια ότι ο λαϊκισμός έχει εξ ορισμού πολύ εύπλαστα όρια, τα οποία προσαρμόζονται οπορτουνιστικά στην εκάστοτε περίπτωση. Η συνωμοσιολογία, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία λοιπόν, είναι εργαλεία θεμιτά για ένα λαϊκιστικό, προσωποπαγές κόμμα όπως το ΕΠΑΜ, αρκεί να φέρνουν ψηφαλάκια στην εκλογική έπαυλη και να θρέφουν τον βοναπαρτισμό του Καζάκη.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πίσω από κάθε κινητοποίηση ‘’αγανακτισμένων κατοίκων’’ που αντιδρούν στην εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή τους, κρύβονται φασίστες, χουντικοί και κάθε λογής εθνικόφρονες. Απ’ ότι φαίνεται, το ΕΠΑΜ κουβαλάει αρκετούς από δαύτους.

Δεδομένων των παραπάνω, είναι σημαντικό το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη αρκετών τέτοιων ρατσιστών και συνωμοσιολόγων, δεν είχαμε παρά μετρημένες στα δάχτυλα, επιθετικές ενέργειες μικρής έκτασης και μαζικότητας (Κως, Βέροια, Μυτιλήνη, Πειραιάς). Αντίθετα, η τοπική κοινωνία στις επίμαχες περιοχές, έδειξε την αλληλεγγύη της, είτε με ανθρωπιστικό είτε -όπως θα έπρεπε- με ταξικό πρόσημο.

Γιατί πάνω απ’ όλα, πέρα από τις σημαίες, το χρώμα του δέρματος, τη γλώσσα, τη θρησκεία και τη καταγωγή, αυτό που μας ενώνει πραγματικά είναι η κοινή μας θέση στη πλευρά των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων. Η αλληλεγγύη λοιπόν, δεν οφείλει να είναι ‘’εθνική’’ μεταξύ των Ελλήνων, όπως λένε οι φαντασμένοι του ΕΠΑΜ, αλλά ταξική, στη βάση της κοινής, δεινής μας θέσης απέναντι στο κεφάλαιο και τον κρατικό μηχανισμό.

Ως ‘’Έλληνες’’ και μάλιστα περήφανοι, αυτοχαρακτηρίζονται και οι εφοπλιστές, οι πετρελαιάδες, οι βιομήχανοι, το σάπιο πολιτικό δυναμικό των αστικών κομμάτων, το αφεντικό που μας έχει απλήρωτους και μας συμπεριφέρεται σαν σκουπίδια. Με όλο αυτό το κοινωνικό κατακάθι δεν μας συνδέει τίποτα, πόσο μάλλον η περιβόητη, διαταξική ‘’εθνική ενότητα’’ που προτάσσουν. Τα συμφέροντα μας συγκρούονται μετωπικά καθώς, εκμεταλλεύονται τη δική μας εργασία και ζουν από τον πλούτο που εμείς παράγουμε, αγοράζουν φτηνά την εργασιακή μας δύναμη και πουλάνε ακριβά τα προϊόντα που αυτή προσφέρει, βγάζοντας το πολυπόθητο κέρδος.

Ακόμα, ‘’Έλληνες’’ είναι και οι νεοναζί της ΧΑ, τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, οι επιχειρηματίες ιερείς του Αγίου Όρους και της Εκκλησίας ΑΕ, οι ναρκέμποροι και οι μαφιόζοι της ΕΛ.ΑΣ, όλοι αυτοί που προστατεύουν το κεφάλαιο, με όπλο την παραπληροφόρηση, τη συγκάλυψη, τη νάρκωση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Σε κάθε γωνιά αυτού του κόσμου, η συμμαχία των παραπάνω δυνάμεων είναι ίδια και απαράλλακτη, όπως ίδια είναι και η μοίρα των εργατών, των ανέργων, των επισφαλώς εργαζομένων, των μικρών αγροτών-εργατών γης, των χαμηλοεισοδηματιών-αυτοαπασχολούμενων κλπ.

Δεν πέφτουμε στη παγίδα της εθνικής ενότητας.  Με τους μετανάστες όπως και με τους ντόπιους εργαζόμενους, μας ενώνει η κοινή ταξική μας θέση.

 

Μια κοινωνία που ξεχνάει το ζοφερό παρελθόν της, οδεύει μαθηματικά σε ένα ζοφερότερο μέλλον.

 

Ο λαός αυτού του τόπου, ξέρει τι θα πει πόλεμος, πείνα και ξεριζωμός. Οφείλει λοιπόν να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους, που ζητάνε απλά το άνοιγμα των συνόρων, που τους έκλεισε η ‘’Ευρώπη των λαών’’˙ σε ανθρώπους που το μόνο που θέλουν είναι μια ζωή μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου που προκάλεσαν τα αντίπαλα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, το μόνο που έχουμε να πούμε στους φοβισμένους ελληναράδες του ΕΠΑΜ, είναι ότι απο’ δω και πέρα, κάθε κίνηση αντίστοιχης εγκληματικής βλακείας θα έχει την απάντηση που της αρμόζει.

 

 

Όχι στην απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ανοιχτά σύνορα για όλους  – Χαρτιά σε όλους τους μετανάστες

Ταξικό μέτωπο ενάντια σε ΕΕ, κράτος και κεφάλαιο

 

 

αναρχική συλλογικότητα

Οκτάνα

μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας

 

 

Ηράκλειο Κρήτης, Μάιος 2016

το κείμενο σε  PDF: ΕΠΑΜ Ηρακλείου, λαϊκισμός, ρατσισμός, συνωμοσιολογία

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.