Κείμενο που μοιράζεται για την υπόθεση της εργαζόμενης εγκύου στην ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ στο Ηράκλειο Κρήτης

images

ΚΑΛΕΣΜΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/12/2014 9.00 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στις 17/11/2014 κατατέθηκε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας από το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τενχικών. Σύμφωνα με την καταγγελία, μία έγκυος εργαζόμενη στην εταιρεία ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ στο Ηράκλειο αρχικά δέχτηκε απειλές να ρίξει το παιδί της για να συνεχίσει να έχει τη δουλειά της, και έπειτα, εκβιασμό προκειμένου να υπογράψει παραίτηση ως προϋπόθεση για να της καταβληθούν δεδουλευμένα από τον περασμένο Ιούνιο. Αυτό γίνεται διότι με βάση τη νομοθεσία η εργαζόμενη από τη στιγμή που θα γεννήσει δεν μπορεί να απολυθεί για 18 μήνες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η εταιρία θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει όλους τους μισθούς για αυτό το διάστημα και να πληρώσει πρόστιμο.

Η εργαζόμενη προσλήφθηκε με την ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ ως υπάλληλος γραφείου  ενώ έχει καθήκοντα μηχανικού, και επιπλέον, εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενώ είχε σύμβαση αορίστου χρόνου. Παρόλο που η επιχείρηση επιδοτήθηκε για την καταβολή μισθού, με τον εργοδότη να χρειάζεται να καλύπτει με δικά του έξοδα μόνο ασφαλιστικές εισφορές, η εργαζόμενη είναι απλήρωτη από τον περασμένο Ιούνιο (οφειλές εργοδοσίας, επιδόματα ΙΚΑ). Η εταιρία οφείλει επίσης δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας, καθώς και την κάλυψη ενός εργατικού ατυχήματος, υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα.

Το περιστατικό στην ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε απλώς μία στιγμή εργοδοτικής αυθαιρεσίας γενικότερα. Αντίθετα, το περιστατικό αυτό αποτελεί μέρος της νέας εργασιακής συνθήκης που εγκαθιδρύεται με τα κοινωφελή/voucher προγράμματα του ΕΣΠΑ· μία συνθήκη που στον πυρήνα της είναι η συστηματική αναδιάρθρωση της εργασίας στην οποία προχωρούν τα αφεντικά [Μνημόνιο: Ν.3845/2010. Αναθεωρήσεις: Ν.3863/2010, Ν.3899/2010.  Πολυνομοσχέδιο: Ν.4024/2011, Μεσοπρόθεσμα: Ν.3986/2011, Ν.4093/2012, και Ν.4263/2014]. Στήνεται με αυτόν τον τρόπο ένα πλαίσιο ώστε οι μόνιμοι εργαζόμενοι να αντικαθίστανται εύκολα με φθηνότερους, προσωρινούς και φοβισμένους «ωφελούμενους», χωρίς προνοιακές παροχές, πρόθυμους για την αυτο-υποτίμηση τους.

Η έμπρακτη αλληλεγγύη, η άμεση παρέμβαση στη συγκεκριμένη περίπτωση δίπλα στην έγκυο εργαζόμενη που δεν δέχτηκε μοιρολατρικά την αυθαιρεσία εις βάρος της, είναι μία μικρή, αλλά απαραίτητη κίνηση, μέσα στον καθημερινό, κοινωνικό και ταξικό αγώνα για μία ζωή με αξιοπρέπεια· ενάντια και πέρα από την καπιταλιστική εργασία, εξαρτημένη ή ανεξάρτητη, μισθώτη ή άμισθη, ενάντια και πέρα από την κρατική διαμεσολάβηση, που όταν δεν εντατικοποιεί την καταστολή, με την αξίωση στο μονοπώλειο της βίας, νομιμοποιεί την εξαθλίωση.

 

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ-ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

 

Αναρχική συλλογικότητα

Οκτάνα

*το κείμενο μοιράστηκε στην πόλη αλλά και στην παράσταση διαμαρτυρίας στην επιθεώρηση εργασίας στις 22/12. 

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.